På liv och död

couple4

Jag lånade "Historien om Micke Dubois - På liv och död" idag. (Skriven av hans livskamrat Gitte Nilsson och Niklas Bodell)
Han var väl en av dem man aldrig skulle kunna tänka sig skulle kunna göra sig illa på det viset. Den där glada, utflippade, komiska människan som man kanske mest kände igen som Svullo från tv.

Vad visste vi?!
Vad visste vi om hans ständiga ångest som åt upp honom inombords?!
Ingenting..

Det är det som är så läskigt. Det syns knappt på utsidan och oftast pratar dem inte ens om hur dåligt dem mår. Det hålls hemligt, kanske i hopp om att det ska försvinna.. eller så är dem helt enkelt övertygade om att ingen bryr sig. Att ingen kan hjälpa.

*Varje år funderar cirka 140 000 på att avsluta sina liv genom självmord.
Den siffran är oerhört hög men steget att göra tanken till handling är stort.

Micke Dubois mådde dåligt länge och det var väl egentligen bara hans allra närmsta som visste någonting om det. Men hur hjälper man någon som planerat sedan länge hur livet ska ta slut? Micke hade haft snaran i förrådet hängandes länge och hans sambo visste om det, läkarna visste om det.. men ingenting kunde göras.

* Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldersgruppen 15-44. Ofta är skilsmässa eller seperation avgörnade för personens beslut.

Micke och Gitte separerade men det är inte säkert att det var det som tog knäcken på honom. Frågan är om det behövs någonting stort för att man ska kunna må psykiskt dåligt. Jag tror inte det. Jag ser ångest som en sjukdom och än så länge verkar den obotlig.

* Under de senaste tio åren tog i genomsnitt drygt 1500 svenskar sitt liv varje år. Det är en människa var sjätte timma.

Vad gör man om inga mediciner hjälper och inga läkare tycks kunna läka? Stannar upp för att lyssna, visa att man bryr sig, visa att man finns där och aldrig sluta hoppas på att man kan ta sig upp från botten oavsett hur illa det ser ut.

* Varje år dör över tre gånger så många i självmord som i trafiken.

Väldigt läsvärd och lättläst bok. C C C C C (fem C av fem möjliga)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback